h1

El trencaclosques d’Hondures

6 Juliol 2009

HonduresEls esdeveniments dels darrers dies a Hondures han tornat a posar d’actualitat el paper de les forces armades a l’Amèrica Llatina. Les reaccions internacionals davant del conflicte constitucional, amb l’expulsió del país de l’OEA (una decisió sense precedents des del cas cubà el 1962) i el no reconeixement internacional del nou govern, cal entendre-les en clau regional més que no pas per l’interès que pugui despertar el país en qüestió als Estats Units o a la Unió Europea. I no cal dir que és un magnífic cas pràctic, d’aquells que tant agrada posar a professors i professores en els examens de dret constitucional i dret internacional públic.

Segons l’opinió dels professors de la Universitat de Salamanca i experts americanistes, Salvador Martí i Diego Sánchez, “lo acontecido trasciende ampliamente el caso concreto de Honduras y es una señal de que hoy están en jaque dos complejas y difíciles décadas de transición política en toda la región.”

Aquests dies caldria rellegir el llibre de l’ex-ministre de defensa, Narcís Serra, “La transición militar. Reflexiones en torno a la reforma democrática de las fuerzas armadas”, tot un tractat sobre les relacions cívico-militars fruit d’una doble experiència, tant com a titular de la cartera de defensa a Espanya en el período posterior al cop d’estat del 1981, com en la trajectòria posterior com a assessor de diversos governs llatinoamericans en la reforma democràtica de les forces armades.

Pel que fa a la cooperació internacional, caldrà esperar l’evolució de la situació política a Hondures per veure si aquesta es veurà afectada. Cal recordar que Hondures és, com ho és de fet tota la regió d’Amèrica Central i el Carib, un dels països prioritaris de la cooperació espanyola, i conseqüentment acostuma a trobar-se en les primeres posicions entre els receptors de l’AOD espanyola.

Altres cooperacions també han jugat un paper molt important a Hondures, com és el cas de la sueca, que promogué la Declaració d’Estocolm per a la reconstrucció post-Mitch el 1998, així com la coordinació dels donants al país a través del Grup dels 16. Fou precisament, la cooperació sueca qui denuncià la mala gestió dels fons de cooperació per part de l’expulsat president Zelaya. Suècia, el 2007, denuncià desviacions dels fons concedits per a l’Estratègia de Reducció de la Pobresa cap el compliment de promeses electorals, principalment l’augment de sous de la policia, mestres i sanitaris.

Coincidint amb aquesta denúncia, Suècia anuncià la retirada de la seva cooperació del país. El cas suec ens porta a l’anàlisi dels processos de retirada d’una cooperació en el marc de la nova arquitectura de l’ajuda i de la divisió internacional del treball dels donants, amb la necessària assumpció d’activitats i serveis per part del Govern del país, així com per la substitució per part d’altres donants (Canadà i Espanya en el cas hondureny), com explica un informe de FRIDE. Caldrà veure com gestiona Suècia la crisi hondurenya, atès que precisament aquest semestre presideix la UE.

CAIB-Hondures2000-2008També la cooperació balear en el seu Pla Director sitúa Hondures en el grup de països prioritaris. No obstant, els volums d’AOD destinats han anat reduint-se paulatinament en els darrers anys. L’any 2008, el país va ser el darrer d’entre els receptors prioritzats, amb només el 0,79% de l’AOD que el Govern de les Illes Balears destinà a cooperació al desenvolupament (69.149,76 €)i acció humanitària (22.729,73 €).

El CD2 posa a disposició d’aquelles persones interessades en conèixer la realitat hondurenya amb més profunditat, un recull bibliogràfic tant del seu catàleg com d’altres catàlegs de la UIB.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: