h1

L’aigua: els perills de convertir un bé públic en un bé econòmic

10 Juliol 2009

aguaEl 16 de juliol a les 20:00 hores es presenta al Casal Solleric de Palma el llibre “Aigua, un dret i no una mercaderia. Propostes de la societat civil per a un model públic d’aigua”.

Coordinat per Jaume Delclòs, analitza a través de catorze capítols un dels reptes més importants que afronta el dret al desenvolupament humà i sostenible avui dia, l’accés a l’aigua. Contemplat en el setè objectiu de desenvolupament del mil·lenni, l’accés a l’aigua potable s’està convertint en font de conflicte i en objecte de negoci a través dels processos de privatització. El llibre però, també dona exemples de com la societat civil pot respondre a aquest perill i promoure alternatives de gestió pública participada i control social.

L’obra s’emmarca en la campanya que porta el mateix nom del llibre, de l’associació Enginyeria sense Fronteres. També recomanem una visita a la seva web, on podrem trobar una bona oferta de recursos, especialment bibliogràfics, sobre les tecnologies aplicades al desenvolupament humà.

La recomanable lectura d’aquest llibre serveix per recordar que ens trobem en el Decenni Internacional per a l’Acció “L’aigua font de vida” 2005-2015. Una acció que té per objectius a) ocupar-se més a fons de les qüestions relatives a l’aigua a tots nivells, així com executar projectes i programes sobre l’aigua, b) assegurar la participació de les dones en totes les mesures de desenvolupament que es prenguin relacionades amb l’aigua, i c) promoure la cooperació a tots nivells per assolir les metes establertes a l’Agenda 21 (1992), als Objectius del Mil·lenni (2000) i al Pla d’Aplicació de Johannesburg (2002).

Si bé no existeix un organisme de Nacions Unides que es dediqui específicament a l’aigua, sí que hi ha un mecanisme interinstitucional que promou la coherència i la coordinació de les mesures adoptades per fins a 23 institucions internacionals del sistema. Les Nacions Unides tenen una pàgina web dedicada al decenni de l’aigua on trobarem diferents recursos bibliogràfics i audiovisuals.

Espanya va crear el 2007 el Fons de Cooperació per a Aigua i Sanejament , un mecanisme específic per a finançar accions destinades a assegurar el dret humà a l’aigua a l’Amèrica Llatina i el Carib. El sector és de màxima prioritat per totes les cooperacions internacionals. Des del 1990 més de 1.600 milions de persones van aconseguir l’accés a aigua potable, però encara hi ha molts països a l’Àfrica Subsahariana i a Àsia on més del 70% de la població no té accés a l’aigua. Cal recordar que les dificultats d’accés no sempre són geogràfiques o per manca d’infrastructures, la privatització i l’encariment del recurs aigua també és un dels factors d’inaccessibilitat, especialment en poblacions econòmicament pobres.

acces a l'aigua

Amb motiu del curs d’estiu “La realitat de l’aigua en el món globalitzat: una mirada des del sud”, que també organitza Enginyeria sense Fronteres, del 13 al 17 de juliol, en el marc de la programació de la Universitat de les Illes Balears, el CD2 ha elaborat una bibliografia amb una selecció de documents que podeu trobar al nostre centre referents a l’aigua.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: