h1

De L’Aquila a Copenhague: cinc mesos per negociar la sostenibilitat del planeta

20 Juliol 2009

LogoG8Els reptes del desenvolupament sostenible ocupen cada vegada més espai en l’agenda internacional de les economies més importants del món. Del 8 al 10 de juliol de 2009 va tenir lloc a la ciutat italiana de L’Aquila la darrera reunió del G-8, que va fixar com a objectius la reducció de les emissions de gasos causants del canvi climàtic en un 80% pels països industrialitzats i en un 50% per a la resta de països abans del 2050. Amb aquesta mesura es vol aconseguir limitar l’escalfament global a 2ºC. Malauradament, com acostuma a passar quan els països més enriquits del planeta estableixen fites de compromís pel desenvolupament global, no es va acordar la línia basal per calcular el compliment d’aquest objectiu.

És la primera vegada que els Estats Units, Rússia, Japó i Canadà adopten aquest objectiu, tretze anys més tard que ho fés la Unió Europea i els seus membres del G-8 (Alemanya, Regne Unit, França i Itàlia). L’acord però, queda coix pel rebuig de potències emergents i contaminants com la Xina i l’Índia, que no accepten l’objectiu alegant que els països occidentals no han complert els seus compromisos d’ajudes financeres i tecnològiques per facilitar-les el pas a energies netes. Si bé la Xina és l’economia més contaminant del món, amb 1.802 milions de Tm d’emissions, cal recordar que són els Estats Units l’economia més insostenible amb 1.586 milions de Tm, per poc més de 300 milions d’habitants front dels més de 1.300 milions del gegant asiàtic.

El compromís arriba mesos abans de la Conferència sobre el Clima a celebrar el desembre a Copenhague, la darrera abans que expiri el Protocol de Kyoto el 2012. Representants de 170 governs decidiran a la capital danesa, en el que serà la cimera global més important des de fa molt de temps, si es signa un nou tractat internacional que substitueixi Kyoto. Per mantenir-se informats sobre els preparatius de la cimera podeu consultar la web de la secretaria de la Convenció sobre el Canvi Climàtic de les Nacions Unides (UNFCCC), així com la web específica de la Conferència de Copenhague.

El G-8 també va aprovar una proposta dels Estats Units per a crear un fons de 20.000 milions de dòlars d’ajuda a l’agricultura dels països en desenvolupament, amb l’objectiu de garantir la sobirania alimentària. El suport al desenvolupament de l’Àfrica i especialment l’accés a l’aigua en aquesta regió va ser objecte d’atenció a la cimera de L’Aquila.

Malgrat tot, organitzacions com Oxfam International han expressat el seu malestar en el sentit de què es tracta més de gestos que no pas de compromisos. Aquesta ONGD va crear un blog específicament per a seguir la cimera del G-8, on podreu trobar diversos recursos documentals.

I com que lluitar contra el canvi climàtic és cosa de tothom, el CD2 us enllaça amb una interessant eina que us ajudarà a calcular les emissions de CO2 a la vostra vida quotidiana. Tant el Govern de les Illes Balears com la Generalitat de Catalunya posen a disposició de la ciutadania aquestes “calculadores concienciadores”.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: