h1

Gimme hope Obama

20 Juliol 2009

Tot i les crítiques que es puguin fer sobre la dimensió dels compromisos del G-8 a L’Aquila, del que no hi ha dubte és que la nova administració demòcrata de la Casa Blanca comença a fer-se notar en l’agenda de desenvolupament global. Un dels think tanks de desenvolupament més importants de Washington DC, el Center for Global Development, creat arran de l’11 de setembre de 2001, va publicar el llibre The White House and the World: A Global Development Agenda for the Next U.S. President , editat per la seva presidenta fundadora, Nancy Birdsall, en el qual analitza precisament el paper de l’ocupant del despatx oval en matèria de desenvolupament global.

Els petits gestos que surten d’aquesta estança poden canviar la vida de milions de persones. I això ho saben bé moltes dones del món quan els primers dies d’un mandat republicà o demòcrata es reinstaura o s’annul·la la Global Gag Rule que retalla els drets sexuals i reproductius als països en desenvolupament, degut a la influència del lobby anti-avortista.

hope obama Moltes mirades giren encara, en aquests primers mesos de mandat, cap els gestos del president Obama, en una cerca de senyals que indiquin que el Yes, We Can pot globalitzar-se. Un dels darrers gestos ha estat precisament l’elecció del primer país africà que rep Obama en visita oficial, tot just acabar la cimera del G-8: Ghana.

Molta gent pensaria que Kènia, país de les seves arrels, seria el primer destí africà d’Obama, però no. El president ha escollit precisament un símbol històric, tant de la independència africana, com de l’esclavitud i l’explotació humana que va patir el continent, amb l’exportació d’esclaus des de Cape Coast. Ghana va ser el primer país que aconseguí la sobirania el 1957 de la metròpoli britànica, amb el seu líder al capdavant, Kwame Nkrumah, tot un símbol i exemple de la primera generació de polítics africans que van extendre el somni de la indèpendència, el desenvolupament i la unitat africana. Un líder que no només va ser un referent a l’Àfrica, sinó també per als qui lluitaven en aquells anys pels drets civils dels afroamericans als Estats Units. A Obama li agraden els símbols i 52 anys més tard ha volgut rememorar la visita que Martin Luther King va fer a Accra amb motiu de la cerimònia de la primera independència de l’Àfrica negra.king i nkrumah

En la seva visita a Ghana, però, Obama va expressar en el seu discurs davant del Parlament, que Àfrica no necessita homes forts, sinó institucions fortes, una frase que pot resumir tota una estratègia de desenvolupament i governabilitat. Caldrà seguir doncs amb atenció els gestos de l’administració democràta, però especialment caldrà seguir els compromisos en matèria de desenvolupament humà sostenible del president Obama.

El CD2 té una àmplia oferta de recursos documentals sobre el rol internacional dels Estats Units en la política internacional i concretament en l’agenda de desenvolupament global. Pots consultar-los en el nostre catàleg.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: