h1

Una cita amb el decreixement

27 Juliol 2009

cargol
El proper dissabte 1 d’agost a les 18 hores tindrà lloc a Ses Voltes, Palma, la primera reunió de persones interessades en la creació d’un col·lectiu decreixentista a Mallorca. Aquelles persones interessades en assistir poden contactar a l’adreça: mallorcadecreixement@gmail.com.

Les teoríes del decreixement estan agafant força volada arran de la crisi econòmica i financera en què el sistema capitalista es troba immers. Considerada com la darrera teoria del desenvolupament, comença a extendre’s durant els anys vuitanta del segle XX. El romanès Nicholas Georgescu-Roegen és considerat el pare d’aquesta teoria que s’inspira en la termodinàmica. El 1971 publica The Entropy Law and the Economic Process, on estableix que el model econòmic neoclàssic no té en compte el principi de degradació de l’energia i la matèria (és a dir, el segon principi de la termodinàmica, pel qual l’entropia en l’univers només pot augmentar amb el temps).

Comença tot un corrent a favor d’una limitació i reducció del creixement econòmic i del productivisme, en defensa d’un nou equilibri entre la natura i els éssers humans. Un corrent que abasta els àmbits polític, social i econòmic i que lliga amb els corrents del post-desenvolupament, i els alter-globalitzadors.

Un dels principals exponents actuals del decreixement és el francès Serge Latouche. A Espanya, qui ha publicat últimament sobre decreixement ha estat l’expert en Europa de l’Est, Carlos Taibo, amb el llibre En defensa del decrecimiento : sobre capitalismo, crisis y barbarie, que podeu trobar a la biblioteca del CD2.

Al llarg i ample de l’Estat s’han anat creant grups partidaris d’aquestes teories, tant des de l’àmbit acadèmic com des dels moviments de base. Relacionats amb les teories del creixement, han aparegut corrents que defensen un fre en els models de producció i consum, i en la vida “ràpida” a favor de tornar a models basats més en la qualitat que en la quantitat, en la “lentitud”. És el cas del corrent “slow food” o darrerament del “Cittaslow” o “ciutat lenta”.

Nescut a Itàlia el 1998, a l’igual que l’Slow Food, aplega a un grup de ciutats decidides a decidides a millorar la qualitat de vida dels ciutadans amb un conjunt d’iniciatives: la promoció dels productes alimentaris locals, de la sostenibilitat ambiental, de l’hospitalitat, de l’arquitectura pròpia, etc. L’abril de 2009, impulsada per l’alcalde de la localitat empodarnesa de Begur, Joan Català, neix l’Associació Espanyola de Cittaslow, integrada per les localitats de Pals i Begur (Catalunya), Bigastro (Comunitat Valenciana), Lekeitio i Mungia (Euskadi) i Rubielos de Mora (Aragó). De moment no hi ha cap localitat de les Illes Balears, tot i que la premsa mallorquina se n’ha fet ressó de la iniciativa darrerament, i la característica calma illenca bé podria fer-se mereixedora d’integrar-se en aquesta xarxa global de la calma.

El CD2 recomana la lectura del llibre “Elogio de la lentitud”, de Carl Honoré, un altre dels noms propis d’aquests moviments decreixentistes, i posa a disposició d’aquelles persones interessades en conèixer més sobre decreixements i lentituds aquest dossier de recursos. Us deixem amb un vídeo sobre la xerrada de Luis González, d’Ecologistas en Acción, en el marc de les V Jornades Socials i de Promoció de la Participació Ciutadana organitzades pel Forum Social de Campo de Criptana.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: