h1

Open J-Gate: una contribució índia al lliure accés al coneixement

11 Agost 2009

open_j_gate_logo

Bangalore, capital de l’Estat indi de Karnataka, és coneguda com el Silicon Valley de l’Índia, per ser un dels principals centres d’empreses de tecnologies de la informació del país. Una d’aquestes empreses és Informatics Limited, que des del febrer de 2006 ens ofereix una interessant base de dades amb accés lliure a milions d’articles de revistes acadèmiques.

El portal Open J-Gate és una important contribució a la iniciativa d’accés obert (Open Access Initiative, en anglès), i indexa unes 5.800 revistes (de les quals més de 3.300 són peer-reviewed) de diferents àrees de coneixement, amb enllaços als textos complets dels articles a través de les pàgines dels editors.

Els enllaços es revisen regularment, i cada any s’afegeixen més de 300.000 articles. Les revistes estan classificades per àrees temàtiques en tres nivells, facilitant la cerca d’aquelles publicacions que ens interessin. A més es pot tenir accés a les taules de continguts que cada número, i fer cerques per títol, autor, resum, editor, paraula clau,…

OpenAccess

L’univers de revistes està classificat en sis categories: ciències biològiques i agrícoles (amb revistes sobre biotecnologia, agricultura, pesca, boscos, aigua,…), arts i humanitats (amb revistes sobre drets humans, estudis sobre les dones, religió, cultura i societat, literatura, història, filosofia,…), ciències bàsiques (amb revistes sobre medi ambient, canvi climàtic, ecologia, desenvolupament sostenible,…) ciències biomèdiques (que inclouen VIH/SIDA, nutrició, salut pública,…), enginyeria i tecnologia, i ciències socials (que abasta temes centrals pel desenvolupament com ara economia, comerç, dret internacional, política i dret ambiental, propietat intel·lectual, legislació fiscal, antropologia, estudis demogràfics, planificació urbana, estudis de gènere, polítiques públiques, estudis de desenvolupament, sociologia, relacions internacionals, entre d’altres).

Open J-Gate és una versió reduïda del Portal comercial J-Gate, creat per la mateixa companyia el 2001 i que dona accés mitjançant una subscripció a més de 20.000 revistes electròniques, oferint altres serveis documentals i bibliogràfics. Un recurs interessant que ofereix J-Gate és el llistat i enllaç a 768 revistes electròniques de l’Índia, on podem trobar també una àmplia gamma de publicacions sobre temes de desenvolupament.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: