h1

Una atenta mirada a la geopolítica del petroli

31 Agost 2009

oilwatchlogoOilwatch s’autodefineix com una “xarxa de resistència a les activitats petrolieres als països tropicals”. Creada el febrer de 1986 a Quito, avui dia la composen membres de més de 50 països. La xarxa va néixer amb l’objectiu de desenvolupar estratègies globals de les comunitats afectades per l’activitat petroliera, així com per a donar suport als processos de resistència de les comunitats afectades.

La xarxa serveix per intercanviar informació sobre les operacions de les companyies petrolieres i sobre els moviments de resistència i les campanyes internacionals contra les empreses extractives. Oilwatch busca augmentar la conciència ambiental a nivell global, mostrant els impactes que l’activitat petroliera té sobre els boscos tropicals i les poblacions locals, establint, a més, el vincle amb la destrucció de la biodiversitat, el canvi climàtic, la violació dels drets humans, i el paper dels organismes internacionals financers.

oilwatch

La web d’Oilwatch té enllaços a les webs regionals de Sud-amèrica, Amèrica Central, Àfrica i del Sud-est Asiàtic. Podem trobar diferents recursos documentals, com ara un butlletí de notícies, llibres i documents tècnics que es poden descarregar, mapes específics sobre el petroli a cada regió, una galeria fotogràfica, videos, i enllaços a diverses campanyes i organitzacions mediambientals.

També et pots afegir a campanyes específiques contra actuacions petrolieres, així com fer donacions a la xarxa per al seu manteniment. Sens dubte, un recurs interessant i un exemple de les possibilitats d’ús d’internet com a xarxa social i política de caire global.

Equador2006 537

Si us interessa conèixer més sobre la indústria del petroli, i les seves conseqüències polítiques, socials, econòmiques i ambientals, al catàleg del CD2 també podreu trobar diferents recursos bibliogràfics sobre el tema. I si vols conèixer amb profunditat un exemple de lluita contra les transnacionals petrolieres duta a terme per una comunitat indígena, et recomanem visitis la web de Sarayaku. Una comunitat de l’Amazonia Equatoriana que ha estat posada com exemple exitós de defensa dels drets sobre la seva terra, i que va denunciar la companyia CGC davant de la Cort Inter-americana de Drets Humans.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: