h1

Aid al-Fitr a les Illes Balears

15 Setembre 2009

IdulFitri-770784El proper 20 de setembre el món musulmà celebrarà l’Aid al-Fitr, la fi del Ramadan. També a les Illes Balears serà una diada assenyalada, concretament per a les prop de 35.000 persones que composen la comunitat musulmana. La major part són immigrants procedents de països com el Marroc, Senegal, Malí i la veïna Algèria.

La fi del Ramadan és una de les festes preceptives de l’Islam, reconeguda oficialment a Espanya pels acords amb la Comunitat Islàmica, que permeten sol·licitar un dia no laborable a canvi d’una de les festivitats cristianes. Aquest fet és un exemple dels drets que es van assolint fruit de les reivindicacions de la comunitat musulmana a Espanya, i és una forma de respectar i reconèixer el dret a conviure i expressar la diversitat cultural i religiosa. Una de les darreres fites assolides per la comunitat musulmana a Palma és la disposició d’un espai d’enterrament musulmà, situat al cementiri municipal de Son Valentí.

Celebració de l'Aid al Fitr al poliesportiu Germans Escalas de Palma. Foto: Webislam.com

Celebració de l'Aid al Fitr al poliesportiu Germans Escalas de Palma. Foto: Webislam.com


Com en totes les comunitats humanes, la necessitat de defensar drets i interessos col·lectius fa que es creïn associacions. Aquestes associacions a més de facilitar la integració social dels nouvinguts també promou accions de codesenvolupament, intentant establir vincles positius entre els processos migratoris i el desenvolupament dels països d’origen. Alguns exemples els trobem a l’Associació Cultural Islàmica de Palma de Mallorca, Associació d’Algerians Immigrants a les Illes Balears, Associació d’Immigrants Senegalesos YAPO, Amics de Malí a Balears, Associació Educació, Cooperació, Desenvolupament Marroquí (AECODEM), entre d’altres.

Les inquietuds culturals i religioses entorn de l’Islam també han promogut la creació d’entitats com la Lliga Musulmana, Comunitat Islàmica Ihsan, Fundació Es-Sirat, Fundació Abdemuhamam, el Centre Islàmic de les Illes Balears, la Federació Islàmica de les Illes Balears i la recentment creada Plataforma Islàmica de les Illes Balears. La participació associativa és doncs ben rica i variada. Un dels principals objectius, tant d’aquestes associacions, com d’altres ONG de sensibilització i educació pel desenvolupament és acabar amb l’islamofòbia, a través del coneixement d’expressions culturals i religioses que, a més, formen part de la nostra herència cultural.

Tant al CD2 com al Portal Social de la UIB trobareu bibliografia per conèixer amb més profunditat l’Islam, les comunitats musulmanes a les Illes Balears i la tasca que duen a terme com a agents de desenvolupament als seus països d’origen. En aquest enllaç trobareu una selecció bibliogràfica sobre Islam i desenvolupament.

Feliç Aid al-Fitr Mubarak!!
i Bona lectura!

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: