h1

Informe de Desenvolupament Humà 2009

6 Octubre 2009

El PNUD acaba de publicar el darrer Informe de Desenvolupament Humà. Amb el títol “Superando barreras: movilidad y desarrollo humanos”, aquest any està dedicat a les migracions i el desenvolupament. Si voleu consultar l’informe, a la pàgina web especialmente editada per l’ocasió trobareu el document complet en pdf, material addicional com ara audiovisuals, figures i gràfics. També podem trobar en pdf els treballs de recerca encarregats per a l’elaboració de l’informe als principals experts en migracions i desenvolupament, encapçalats per Hein de Haas. El cap de recerca de l’informe ha estat el veneçolà Francisco R. Rodríguez.

L’informe, a part de desmitificar algunes qüestions entorn de les migracions, assegura que la migració pot contribuir al desenvolupament però en cap cas ser alternativa ni substituta de les iniciatives i polítiques generals de desenvolupament. Així mateix, i a diferència de les posicions de molts països occidentals, l’informe defensa la necessitat d’abandona postures proteccionistes quant a les migracions, en especial en temps de crisi.

Com és habitual en l’elaboració d’aquest tipus d’informes, a més de l’encàrrec de diferents papers, es celebren multitud de seminaris i de reunions consultives de caràcter regional. Tota aquesta informació també es pot trobar a la web de l’IDH 2009.

HDR_2009_cover
A part dels treballs sobre el tema central de l’informe, l’interès de cada any és consultar el rànquing de països segons l’índex de desenvolupament humà que publica el PNUD, amb les dades combinades de l’esperança de vida, la taxa d’alfabetització i de matriculació, així com el PIB per càpita. Aquest any hi ha diverses novetats, una és la diferenciació que es fa per primera vegada entre els països que tenen un IDH alt d’un IDH molt alt. Si el 2007-2008 el primer lloc l’ocupava Islàndia, aquest any ha baixat a la tercera posició, superada per Noruega (nou líder) i Austràlia. Espanya per la seva part, passa de la 13ª a la 15ª posició, superada per Àustria i Luxemburg.

Fins a 10 països han donat el salt de ser considerats de desenvolupament mitjà a desenvolupament alt: Equador, Perú, Colòmbia, Veneçuela, Líban, Kazajstan, Turquia, i les illes caribenyes de Santa Lucia, Dominica i Granada. 3 països africans han deixat el grup de desenvolupament humà baix per passar al mitjà: Angola, Nigèria i Tanzania. En sentit contrari, també han estat 3 els països que han davallat de la zona mitjana a la baixa: Gàmbia, Timor-Leste i Togo. Si el 2007-2008 el país amb el nivell de desenvolupament humà més baix era Sierra Leone, enguany és el Níger qui ocupa la darrera plaça.

Finalment, trobareu també accés als divuit informes anuals publicats anteriorment, des del primer de 1990. L’any 2010 es celebrarà el vintè aniversari de l’IDH, i no passarà gens desapercebut, ja que coincideix amb la revisió decennal dels Objectius del Mil·lenni, i la de Beijing+15. Amb aquest triple motiu, el PNUD ha impulsat la creació de la Plataforma Desenvolupament Humà 2010. La Plataforma, que porta com a subtítol “Les persones prenem la paraula” és un forum per a mobilitzar la societat civil i altres actors per a contribuir a la visió emergent d’un nou multilateralisme i promoure el compromís cívic en favor del desenvolupament humà.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: