h1

Se fue “La Negra”

6 Octubre 2009

3La cultura és un dels camps del desenvolupament humà possiblement més oblidats en el treball dels actors de la cooperació. Les necessitats a cobrir en matèria d’educació, de salut, d’habitatge, sempre passen com a prioritats per davant d’altres factors igualment necessaris per al desenvolupament humà com són les arts, la literatura, música, dansa, teatre, etc… La major part de les vegades que s’utilitzen les arts són com a metodologia per a l’educació pel desenvolupament i aprenentatge d’altres capacitats, potser caldria directament utilitzar-les per a enfortir les capacitats espirituals, tan difícilment tangibles atesa la manca d’indicadors objectivament verificables.

Però l’art es torna protagonista quan significa empoderament, justícia, lluita pels drets humans i reivindicació popular. Aquest és el cas de l’art de Mercedes Sosa, que ens va deixar el passat 4 d’octubre. Tot i que al CD2 no disposem de fons de música, i la nostra oferta cultural es limita al cinema i la literatura, no volíem deixar passar l’ocasió per reconèixer el valor i el significat de la seva obra en el camp del desenvolupament a l’Amèrica Llatina.

La seva veu i les seves cançons, juntament amb les d’altres autors com Violeta Parra, Víctor Jara, Pablo Milanés, Silvio Rodríguez, han estat i són sinònims de lluita contra l’opressió, de cant a favor de la justícia i la llibertat en un continent força malmès. Formen part d’un referent comú a moltes de les persones que avui dia treballen en el camp de la cooperació al desenvolupament i de la justícia social.

Mercedes Sosa, com no podia ser d’altra manera, va rebre diferents reconeixements al llarg de la seva vida, i no només per la seva vàlua professional. Ambaixadora de Bona Voluntat de la UNESCO, va participar en la gravació d’una obra editada amb motiu de la Cimera Mundial de les Dones “Global Divas” juntament amb les veus d’Edith Piaff, Marlene Dietrich, Amalia Rodrigues, Lucha Reyes, Miriam Makeba, Celia Cruz, Lucha Reyes, Marian Anderson, Aretha Franklin, Elis Regina, María Bethânia i Gal Costa. Va rebre el premi de la UNIFEM en reconeixement a la seva lluita a favor dels drets de les dones, a més d’altres condecoracions per part de l’Organització d’Estats Americans, del Senat argentí, etc…

El CD2 us recomana la seva darrera obra, Cantora, realitzada amb la col·laboració d’altres artistes com Fito Páez, Joaquín Sabina, Joan Manuel Serrat, Jorge Drexler, Caetano Veloso, Shakira, etc..

A la seva pàgina oficial http://www.mercedessosa.com.ar, trobareu informació sobre la seva vida, discografia, i aquí podreu escoltar algunes de les cançons que la seva veu i el seu sentiment ha convertit en himnes: Gracias a la Vida, Solo le pido a Dios, Alfonsina y el Mar, Canción con todos, Todo cambia, Cuando tenga la tierra, Como la cigarra, La maza, igualment recomanable la versió de Canción para un niño en la calle amb Calle 13, que es pot trobar al seu darrer disc.

Anuncis

One comment

  1. Ei, no me n’havia adonat que tenieu un blog tan actiu i amb tanta informació. Enhorabona! Em sumo aquí a l’homenatge a mercedes sosa, gran dona. També m’he subscrit als feeds i vos aniré seguint via blog…. gràcies per mantenir-lo.Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: