h1

SREBRENICA, De l’oblit a la memòria

9 Octubre 2009

Srebrenica

Igman és una muntanya que es troba al centre de Bòsnia-Herzegovina, a l’oest de la ciutat de Sarajevo. Tradicionalment havia estat zona d’esbarjo per a la pràctica de l’esquí i altres esports de muntanya. De fet, el 1984 va acollir proves dels Jocs Olímpics d’Hivern celebrats a Sarajevo, quan encara formava part de la República Federal de Iugoslàvia.

igman-p
El nom d’Igman va tristament lligat a la guerra que del 1992 al 1995 va sacsejar la convivència en aquestes terres. El turó fou escenari de diverses escenes de guerra, símbol de la resistència bosniana i el lloc per on la Brigada “Àguila” formada per britànics, neerlandesos i francesos van trencar el setge a la ciutat de Sarajevo, el juliol de 1995, després de 40 mesos de resistència. No és casual doncs, que Igman-Acció Solidària, sigui el nom que porta l’ONG nescuda a Reus a partir d’una de les diverses plataformes ciutadanes que es van crear arran del conflicte iugoslau. Dir-se Igman és tot un símbol de resistència a l’oblit. És per això que quasi vint anys després aquesta organització continua treballant en el post-conflicte, en projectes de desminat de les muntanyes que envolten Sarajevo, i en projectes de sensibilització com el que han portat aquest mes d’octubre al campus de la Universitat de les Illes Balears.
igmanlogo

Igman va ampliar la seva presència, i ara treballa a altres zones del món com Palestina, Guatemala, Xiapas, Perú, i també a les Illes Balears, on el 2007 obrí una representació que s’uneix a les seus de Barcelona, Reus, Valls, Vilafranca del Penedès, L’Hospitalet de Llobregat i Cambrils. A més de les tasques habituals de moltes organitzacions en matèria d’acció humanitària, cooperació al desenvolupament i sensibilització, aquesta organització destaca per tenir una especial dedicació a la difusió del coneixement, del pensament i la reflexió. Fruit d’aquest interès és la Revista trimestral ONGC, que ja porta 38 números editats, i que desde la primavera de 2008 té una secció fixa dedicada a les Illes Balears. Darrerament, també ha impulsat una nova revista, editada en anglès per la Fundació CATmón, Catalan International View, que ja té 4 números al carrer.

portada36.indd
Aquest cop però, Igman, ens porta a la memòria Srebrenica. Un altre nom tràgic de la guerra iugoslava, i que anirà per sempre lligat al genocidi de més de 8.000 persones del juliol de 1995. En col·laboració amb el Fons Mallorquí de Solidaritat i Cooperació, l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament, l’Oficina de Cooperació al Desenvolupament i Solidaritat de la UIB, l’Oficina de Promoció de la Pau i dels Drets Humans de la Generalitat de Catalunya, i el Centre de Documentació en Cooperació al Desenvolupament (CD2), es podrà visitar del 8 al 16 d’octubre a l’edifici Ramon Llull i del 16 al 23 d’octubre a l’edifici Gaspar Melchor de Jovellanos, l’exposició “SREBRENICA. DE L’OBLIT A LA MEMÒRIA”.

L’exposició s’acompanyarà de dos actes principals. Dimecres 14 a les 12 hores a l’Aula de Graus de Ramon Llull es presentarà el documental “Bòsnia: de la foscor a la llum“, que porta el mateix títol del llibre de fotografies de Francesc Parés sobre la postguerra a Bòsnia, editat l’any 2003 i que podeu trobar al CD2. portada36.inddTambé es presentarà el llibre “Srebrenica” del fotògraf Tarik Samarah. portada36.indd

El següent dimecres dia 21, a l’Aula de Graus de Dret tindrem de nou l’oportunitat de veure el documental, a més d’assistir a la conferència “Srebrenica: de l’oblit a la memòria” a càrrec de la professora de Dret Internacional de la UIB, Margalida Capellà, i del membre d’IGMAN-Acció Solidària, Carles Bargalló.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: