h1

16 d’octubre: Dia Mundial de l’Alimentació

15 Octubre 2009

poster_home_09_es

Avui és la jornada escollida per les Nacions Unides per a que recordem el problema de l’alimentació mundial, i enfortim la solidaritat en la lluita contra la fam, la desnutrició i la pobresa.

Aquest any 2009, a més, celebrem el 30è aniversari de la proclamació del 16 d’octubre com a Dia Mundial de l’Alimentació. El 1979 la Conferència de la FAO (Organització de les Nacions Unides per a l’Agricultura i l’Alimentació) va prendre aquesta decisió i va escollir precisament el 16 d’octubre per ser la data de la fundació el 1945 d’aquest organisme internacional.

El lema escollit enguany és “Aconseguir la seguretat alimentària en època de crisi”. A la pàgina web de la FAO trobareu un apartat especial amb informació, documentació i altres materials editats per a l’ocasió.

wsfs-small-es

La jornada ha de servir a més, per a recordar que tot just d’aquí a un mes, del 16 al 18 de novembre de 2009 es celebrarà a Roma (seu de la FAO), la Cimera Mundial sobre la Seguretat Alimentària. Una ocasió única per a que els governs del món tornin a reunir-se i aprovin un programa d’acció que definitivament eradiqui la fam del món. L’esborrany del document ja està a l’abast de tothom, i inclou mesures a prendre en matèria de governança de la seguretat alimentària, inversions i finançaments públics, inversió privada, comerç i suport als agricultors, estabilitat dels mercats, enfortiment institucional i creació de capacitats, qualitat i inocuitat dels aliments, plagues i malalties transfrontereres d’animals i plantes, i canvi climàtic.

La cimera serà íntegrament finançada pel Regne de l’Aràbia Saudí. Una decisió gens menyspreable en un context de descens en picat de l’Ajut Oficial al Desenvolupament destinat al sector agrícola, clau per a la producció i suministre d’aliments (del 17% del 1980 al 4% del 2006).

Previ a la Cimera, els dies 12 i 13 d’octubre, també a Roma, es va celebrar un Fórum d’Experts d’Alt Nivell que portava per títol “Com alimentar el món el 2050”. A la web del Forum 2050, de la FAO, també trobareu tota la informació i documentació necessaris per conèixer els continguts i resultats de la trobada.

No cal anar molt lluny per a observar els efectes de la crisi en l’alimentació de les persones. Segons darreres informacions del Banc d’Aliments i els Rotaris de Mallorca, hi ha més 2.000 persones a Mallorca que són alimentades diàriament per les organitzacions d’ajut social de l’illa. El Banc d’Aliments ha exhaurit les existències. És per això que han organitzat una jornada d’aliments el dissabte 17 d’octubre als supermercats i comerços d’alimentació.

Per evitar aquestes mesures assistencials, més que mai és necessari dirigir la mirada i parar l’orella a les reunions internacionals com les de Roma, on els governs, últims responsables de la seguretat i qualitat de vida de les persones, suposadament prenen les mesures adequades per evitar crisis alimentàries a tot el món, incloent-hi les nostres ciutats.

9788466636339
Coincidint amb els diversos esdeveniments relacionats amb l’alimentació i la fam al món, el CD2 ha incorporat al seu catàleg dues novetats editorials que fan referència específica als sistemes de producció i distribució d’aliments. En primer lloc, el llibre de Paul Roberts “El hambre que viene: la crisis alimentaria y sus consecuencias” que explica com, malgrat s’estan produint més aliments a preus més baixos, estem creant noves malalties i desabastint els nostres oceans, el que pot ocasionar un col·lapse del nostre sistema alimentari.

del-campo-al-plato-esther-vivas-xavier-montagut
En segon lloc, “Del Campo al plato”, de Xavier Montagut i Esther Vivas, que mostra la cara oculta d’un sistema agroalimentari que ha privatitzat bens com l’aigua, les llevors, la terra, prioritzant els interessos econòmics de les multinacionals del sector a les necessitats alimentàries i el respecte al medi ambient.

thump_983945978847669416
Finalment, recomanem un clàssic, “La fam al món explicada al meu fill” de Jean Ziegler, on s’explica de manera planera els mecanismes que provoquen que tot i havent prou recursos alimentaris per a tothom, un repartiment poc just de la riquesa i els aliments provoquen la mort de fam de milions de persones cada any.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: