h1

Marxa Mundial per la Pau i la No-Violència

8 Novembre 2009

Cartell-pdfEl proper divendres 13 de novembre a les 19.30 arriba a la Plaça d’Espanya de Palma la Marxa Mundial per la Pau i la No-Violència. Es tracta d’una iniciativa d’àmbit global promoguda per l’organització internacional Món sense Guerres, creada el 1995 a Xile. Aquesta organització, present a molt països del món, està lligada al Moviment Humanista, fundat el 1969 a Punta de Vacas, prop de la frontera entre Argentina i Xile, pel pensador i escriptor argentí, Mario Luis Rodríguez Cobos, també conegut pel sobrenom de “Silo”.

La marxa pretén crear conciència sobre l’armamentisme, la violència i el perill nuclear. Des del seu llançament el 2008, ha rebut l’adhesió de milers de persones, associacions pacifistes i institucions. El manifest de la marxa defensa:

1. El desarmament nuclear a nivell mundial
2. La retirada immediata de les tropes invasores dels territoris ocupats
3. La reducció progressiva i proporcional de l’armament convencional
4. La firma de tractats de no agressió entre països
5. La renúncia dels governs a utilitzar les guerres com a mitjà per a resoldre conflictes

El 2 d’octubre de 2009, Dia Internacional de la No-Violència, la marxa va començar a Wellington (Nova Zelanda), i després de recórrer diverses ciutats d’Oceania, Àsia i Europa, el dia 13 de novembre arriba a Palma. Continuarà per ciutats d’Àfrica i Amèrica, inclosa l’Antàrtida, i finalitzarà el 2 de gener de 2010 precisament a Punta de Vacas (Argentina), seu del Moviment Humanista. En total, sis continents, 90 països, i 160.000 km en 93 dies. Aquelles persones interessades en adherir-se i participar en el pas de la marxa per Palma, poden visitar el blog creat expressament per aquest event: http://marchamallorca.blogspot.com/

La marxa és una nova iniciativa a favor de pau mundial, i en contra de tots els tipus de violència, una fita més del moviment pacifista que en l’època moderna té com a principals figures Mahatma Gandhi i Martin Luther King, i que visqué els moments més àlgids durant els anys seixanta i setanta, en l’època de la Guerra Freda, de l’escalada nuclear, de la guerra del Vietnam, i al nostre país darrerament amb les conegudes mobilitzacions del “No a la Guerra” davant la intervenció militar a l’Iraq.

El moviment pacifista en els darrers anys ha trascendit la mobilització social per converti-se en camp d’estudi i recerca dins l’àrea de les relacions internacionals i el desenvolupament humà. El que avui anomemem Cultura de Pau s’ha inserit en els programes d’estudi d’educació pel desenvolupament, en objectius transversals de projectes de cooperació internacional, i ha auspiciat el sorgiment de línies de recerca sobre resolució de conflictes i observatoris de denúncia de l’ús de la violència.

Una de les institucions pioneres en aquest àmbit és el SIPRI, Stockholm International Peace Research Institute, creat el 1966 i un dels màxims referents quant a la recerca, la documentació, les bases de dades i l’elaboració d’informes, anuaris i altres publicacions. A Espanya, destaca el Centro de Educación y Estudios para la Paz (CEIPAZ) de la Fundación Cultura de Paz, presidits ambdós pel tortosí exdirector general de la UNESCO, Federico Mayor Zaragoza.

En el nostre entorn més proper cal destacar l’Escola de Cultura de Pau, creada el 1999 a la Universitat Autònoma de Barcelona, i que en deu anys s’ha convertit també en un referent per a la recerca, la formació i les publicacions sobre la pau i els conflictes. Les publicacions d’ambdós centres les pots trobar a les obres de referència del CD2. També la Universitat Jaume I de Castelló destaca pels seus estudis de pau, conflictes i desenvolupament. El Master Internacional que s’ofereix a Castelló està coordinat per les doctores Eloísa Nos i Irene Comins.

filosofiadelcuidarIrene Comins és l’autora d’una de les novetats bibliogràfiques adquirides pel CD2 sobre la pau. Es tracta del llibre publicat a Icària Filosofía del ciudar. Una propuesta coeducativa para la paz. Una obra que reuneix reflexions des de la filosofia, la recerca per a la pau i els estudis de gènere, amb l’objectiu de proposar la cultura del cuidar com un valor humà universal, tradicionalment atribuït a les dones i que cal ampliar als models de masculinitat vigents avui dia.

filosofiaconflictosUna altra de les novetats del CD2, també escrit per una dona, Sonia Paris Albert, és el llibre, també editat per Icaria, Filosofía de los Conflictos: una teoría para su transformación pacífica. En aquesta obra, l’autora proposa invertir la visió negativa que es té dels conflictes, proposant elements de transformació pacífica de les habituals eines violentes per afrontar situacions conflictives, i assumint els conflictes com a experiències positives, inherents al conviure humà.

historiapazFinalment, Historia de la Paz y del Pacifismo, del catedràtic d’Història Francesc Lluís Cardona, publicat per l’Associació per a les Nacions Unides a Espanya. Llibre escollit com a manual de referència a les Nacions Unides, a Ginebra, que fa un repàs històric dels orígens del pacifisme, del món clàssic al segle XX. La publicació també inclou aportacions de diverses personalitats i personatges pacifistes que en algun moment de les seves vides han contribuït a la pau.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: