h1

COP15: Cròniques des de Copenhaguen

9 Desembre 2009

Del 7 al 18 de desembre, Copenhaguen serà la capital del món. La Conferència de Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic (COP15) s’està desenvolupant a la capital danesa, i molts són els mitjans de comunicació que hi estan presents fent un seguiment del que succeeix dia a dia, i de les postures i intervencions de les representacions governamentals i no governamentals. Les mirades estan posades principalment en els resultats de la Conferència i especialment en els compromisos dels Estats Units d’Amèrica, de la Unió Europea, i de les potències emergents com ara la Xina i la Índia.

Durant aquests dies moltes institucions i associacions produeixen informes, notícies, i fan seguiment del que passa al COP15. Des d’organismes internacionals com l’OCDE, que analitza el paper dels països donants en assistir els països en desenvolupament en la lluita comuna contra el canvi climàtic, fins la UE que dedica una pàgina a fer seguiment de la Conferència amb diferents recursos.

També els think tanks com ara FRIDE fan seguiment de la cimera i publiquen informes sobre la política internacional i el canvi climàtic.

Els principals serveis d’informació i documentació no es queden enrere i dediquen també apartats especials al COP15 i el canvi climàtic. És el cas d’Eldis, que publica un informe que analitza la resposta del Món Àrab, o del Blog Ideas4Development, que presenta diverses opinions de les persones i institucions que habitualment col·laboren en aquest forum de debat en línia sobre desenvolupament.

Tampoc podia faltar TERRA VIVA, el diari de l’agència IPS (Inter Press Service), que tradicionalment està present a totes les cites internacionals sobre desenvolupament, i que s’edita diàriament en anglès, castellà i francès.

Joan Buades. Foto: http://www.albasud.org


Qualsevol d’aquests mitjans ens serveix per estar al dia i seguir els esedeveniments de Copenhaguen. Però el CD2 recomana especialment les cròniques que des del COP15 elabora diàriament en Joan Buades, membre de l’ONG Alba Sud i també del Grup d’Investigació sobre Sostenibilitat i Territori del departament de Ciències de la Terra de la Universitat de les Illes Balears. Podeu seguir-les des de la web de l’ONG Alba Sud, gràcies a la qual podem fer aquest seguiment des de dintre de la mateixa conferència i sense moure’ns de casa nostra.


Si voleu anar més enllà de Copenhaguen, el CD2 us recomana alguns recursos documentals, com ara la Guia Bàsica sobre Canvi Climàtic i Cooperació al Desenvolupament, que us podeu descarregar des de la Biblioteca Digital del CD2. D’entre les novetats arribades al CD2 us recomanem el llibre editat pels professors de la Universitat del País Basc, Iñaki Barcena, Rosa Lago i Unai Villalba, i publicat per Icaria “Energía y deuda ecológica : transnacionales, cambio climático y alternativas”.


També el CIDOB de Barcelona va dedicar el número 98 de la seva Revista dCidob al “Canvi climàtic, camí al 2012”. El podeu consultar a l’hemeroteca del CD2 o descarregar-lo des de la pròpia pàgina del CIDOB.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: