h1

10 de desembre: Dia Internacional dels Drets Humans

10 Desembre 2009

Avui fa 61 anys de la Declaració Universal dels Drets Humans. Per a celebrar-ho, l’ONG Drets Humans de Mallorca ens convida a una encesa d’espelmes a la Plaça Major de Palma a les 20 hores, organitzada per Amnistia Internacional, i a un concert de Colombram Trio a l’església de Sant Felip Neri també a Palma a les 20.30. També durant aquests dies tindrem l’oportunitat d’assistir a les conferències sobre “Els Drets Humans i la lluita no violenta a l’Amèrica Llatina” que donarà el Premi Nobel de la Pau, Adolfo Pérez Esquivel, a Palma dijous 10 de desembre a les 19.30 a la Fundació La Caixa, i a Eivissa divendres 11 de desembre a les 20.00 al Club Diario de Ibiza.

Coincidint amb aquest aniversari, el CD2 ha incorporat a la seva col·lecció les publicacions de l’Institut de Drets Humans de Catalunya (IDHC), que a partir d’ara rebrà regularment. L’IDHC va néixer fa més de vint anys a Barcelona al voltant d’un grup de persones amb un clar sentit reivindicatiu i de lluita pel progrés de les llibertats i de la democràcia en el món, de crida a la conjunció d’esforços individuals i col·lectius d’institucions públiques i privades, i a favor de l’expansió dels drets polítics, econòmics, socials i culturals per totes les persones. Entre les seves activitats destaquen l’organització del Premi Solidaritat, que enguany arriba a la seva 23ª edició, destinat a guardonar persones i institucions que hagin destacat per la seva lluita en la defensa i promoció dels drets humans, i el Curs de Drets Humans, que cada mes de març, des de fa 26 anys, es celebra amb l’objectiu de donar una primera formació en l’especialització de professionals que treballen en l’àmbit dels drets humans.


L’IDHC presta especial atenció a dos àmbits d’interès per a la cooperació al desenvolupament, d’una banda els Drets Humans Emergents, i de l’altra, els Conflictes Oblidats. A la seva web trobareu diverses publicacions pròpies sobre aquests i altres àrees dels drets humans, així com una exhaustiva relació de recursos i biblioteques especialitzades, documentació bàsica, i altres enllaços.


A les Illes Balears són moltes les organitzacions que treballen en l’àmbit dels drets humans. Però si haguessim de triar un referent representatiu de totes elles, especialment per la seva trajectòria històrica, aquest és Drets Humans de Mallorca, que té els seus origens a mitjans dels anys setanta. Aquesta associació publica des del 1981 la revista homònima Drets Humans de Mallorca, que podeu descarregar de la seva pàgina web, i també la podeu trobar a l’hemeroteca del CD2.


Altres organitzacions referents en l’activisme en defensa dels drets humans són Amnistia Internacional i Human Rights Watch. Ambdues publiquen diversos informes i documents sobre la situació dels Drets Humans a tot el món. Amnistia Internacional compta amb un centre de documentació que pot ser consultat en línia. També les publicacions i informes de Human Rights Watch són accessibles a través de la seva pàgina web.

Per a consultar les quasi 200 entrades de documents sobre drets humans existents al CD2 podeu consultar el nostre catàleg. Així mateix, des del Campus de Son Lledó podeu accedir als continguts de les revistes electròniques especialitzades en Drets Humans a les quals hi estem subscrits.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: