h1

Congrés sobre Reformes Agràries a Lleida

9 febrer 2010

Al llarg dels últims anys, el terme “reforma agrària”, després d’un eclipsi que semblava irreversible, es troba de nou en el primer pla de les polítiques de desenvolupament. Aquest retorn, més enllà de la moda terminològica, mereix l’atenció d’investigadors molt diversos, propiciant una nova comprensió dels avatars del desenvolupament i del seu futur.

Avui en dia es connecta la reivindicació de la reforma agrària amb les estratègies més innovadores del desenvolupament (empoderament, polítiques participatives, capital social, sostenibilitat…) que pretenen responsabilitzar de la gestió dels recursos als actors immediats del desenvolupament.

Aquests temes i altres seran debatuts a Lleida els dies 25, 26 i 27 de novembre, en el Congrés “Reformas Agrarias y Gestión de los recursos naturales en África y América Latina”, que organitzen el Centre de Cooperació per al Desenvolupament Rural i el Grup Interdisciplinar sobre Desenvolupament i Multiculturalitat (GIEDEM), ambdós de la Universitat de Lleida.

Foto: Enric Royo

<
El congrés aposta per establir aquesta comparació entre Amèrica Llatina i Àfrica. L’ús de la bandera de la reforma agrària, tan típic d’Amèrica Llatina, s’ha estès a zones on fins ara era pràcticament absent, en particular, a l’Àfrica subsahariana. Aquesta extensió sorprèn donades les diferències històriques, socials i culturals entre els dos continents. És la comparació d’aquestes diferències la que pot il·luminar l’anàlisi de les estratègies, tan institucionals com comunitàries. El congrés vol, així, contribuir a superar el distanciament actual entre l’elaboració de models de desenvolupament i la recerca sobre el seu desplegament en escenaris concrets de gestió dels recursos naturals.

Per participar-hi us podeu inscriure a través de la web creada especialment per al Congrés: http://congresreformasagrarias.ccdr.cat/. Si voleu presentar comunicacions podeu enviar els resums fins el 19 de març. Els àmbits sobre els quals han de tractar són:

* Desenvolupament econòmic, tinences de la terra i pobresa
* Reforma agrària i moviments socials
* Revisant la tragèdia dels comuns: viabilitat de la gestió comunitària
* Reforma agrària i sobirania alimentària: els nous booms i el seu impacte en l’agricultura del Sud
* Dret internacional i territoris indígenes
* Reformes agràries orientades al mercat versus reformes no orientades al mercat
* Dones rurals i camperoles del Sud

Sens dubte serà un dels congressos sobre desenvolupament més important dels últims anys a casa nostra. Mentre espereu el congrés, el CD2 us recomana qualsevol dels materials que té sobre agricultura i desenvolupament al seu Catàleg.


La darrera adquisició ha estat el llibre Agrocombustibles ¿Otro negocio es posible?, coordinat per Mónica Vargas i editat per Icaria. Una obra que analitza els seus efectes a l’agricultura i el medi ambient, els interessos corporatius que hi ha al darrere, així com altres qüestions lligades a la sobirania alimentària i la sobirania energètica.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: