h1

El Govern publica els Plans Regió 2009-2011

24 febrer 2010

Centre de Quito, Equador

La Direcció General de Cooperació ha dut a terme el procés de planificació geogràfica de la Cooperació al Desenvolupament que directament executa el Govern de les Illes Balears.

El Pla Director 2008-2011, en compliment del punt 13.7 de la Llei 9/2005 de Cooperació per al Desenvolupament, proposava desenvolupar tres plans regió durant la seva vigència, prioritzant l’Amèrica Central i del Sud, el Magrib i l’Àfrica Occidental.

En representació d’aquestes tres àrees prioritàries, els països escollits han estat el Marroc, l’Equador i el Senegal. A l’igual que passa amb altres cooperacions descentralitzades, els fluxos migratoris han estat un criteri decisiu a l’hora d’impulsar la preferència d’uns països sobre els altres.

Seguint les recomanacions internacionals de millora de l’eficàcia de l’ajuda, recollides a la Declaració de París i al Programa d’Acció d’Accra, aquests tres plans regionals s’orienten cap a una ajuda clarament concentrada en províncies i departaments d’aquests tres països, tenint en compte la coordinació i harmonització amb altres agents de cooperació, la coherència de polítiques, l’aliniament amb les estratègies de desenvolupament dels tres països i les necessitats bàsiques existents, així com l’experiència i capacitats dels actors de la cooperació de les Illes Balears.

El Pla Regió Marroc concentra la cooperació de les Illes Balears a les províncies del nord del país, és a dir, Al-Hoceima, Tetuán, Xauen i Tànger. Els sectors prioritaris seran l’accés a l’aigua i a l’habitatge, l’alfabetització, la formació i capacitació de joves, el suport a l’economia productiva local, la millora de les condiciones de vida de les dones i el seu empoderament, així com la sostenibilitat ambiental.

Al Senegal, la cooperació de les Illes Balears prioritzarà les regions de Saint-Louis i Ziguinchor. Les àrees d’actuació seran: l’alfabetització de joves i persones adultes, la formació professional, la salut, l’aigua i sanejament, la soberania alimentària, l’ecoturisme, turisme sostenible i turisme cultural, la millora de les capacitats socials i institucionals i la prevenció i maneig de conflictes violents i construcció d’una cultura de pau.

Finalment, el Pla Regió de l’Equador concentrarà l’ajuda balear en els sectors de salut, accés a l’aigua i sanejament bàsic, educació, suport a l’economia productiva local, i millora de les capacitats socials i institucionals. Geogràficament es concentra en les regions 1 (Esmeraldas, Carchi, Imbabura i Sucumbíos), 3 (Pastaza, Cotopaxi, Tungurahua i Chimborazo) i 5 del país (Santa Elena, Guayas, Los Ríos i Bolívar).

Els tres Plans Regió tenen un període de vigència del 2009 al 2011, finalitzat el qual s’haurà de fer avaluació dels seus resultats i acompliments.

Un cop establertes les planificacions a l’estranger, ara toca el que podríem anomenar quart Pla Regió, el de les pròpies Illes Balears. Es tracta de l’Estratègia d’Educació per al Desenvolupament i Sensibilització, que podria estar llest aquest mateix any. Es tracta potser del més important, ja que haurà d’establir els camins a seguir cap als canvis de pensament i comportament, així com una major implicació activa de defensa i promoció del desenvolupament humà i sostenible.

Tot i que la producció bibliogràfica en cooperació i desenvolupament al nostre país no destaca per l’especificitat geogràfica, el CD2 està treballant per a reflectir aquestes prioritats geogràfiques en el seu fons documental, ampliant el volum de registres bibliogràfics sobre el Marroc, el Senegal i l’Equador. D’aquesta manera podrem donar un millor servei documental als actors de la cooperació de les Illes Balears.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: