h1

Noves iniciatives en cooperació sanitària

12 Març 2010

La salut és una de les àrees més importants del camp del desenvolupament i la cooperació. Tant en la mesura de l’Índex de Desenvolupament Humà (IDH) del PNUD, a través de l’esperança de vida, com els Objectius del Mil·lenni, amb tres dels vuit objectius directament relacionats, la salut ha estat sempre un factor integrant del propi concepte de desenvolupament humà.

L’evolució del propi concepte de salut ha fet que la cooperació al desenvolupament hagi també avançat des d’enfocaments purament sanitaris a promoure cada vegada més accions dirigides a la defensa i exercici del dret a la salut, així com a desenvolupar tot tipus d’estratègies d’enfortiment comunitari en matèria de salut i d’atenció primària. Aquestes últimes s’han mostrat molt més eficients i sostenibles en contextos d’escassetat de recursos que no pas els projectes d’enfortiment de l’atenció terciària d’hospitals . En aquest sentit, la fita que va suposar la Conferència Internacional sobre Atenció Primària de Salut del 1978 a la llavors soviètica ciutat d’Alma Ata (avui Almaty al Kazajstan), i la Declaració que s’hi va aprovar, continua plenament vigent trenta anys més tard.

Conferència d'Alma Ata 1978

Entitats dedicades al sector salut com ara Metges Sense Fronteres, Metges del Món o Medicus Mundi, són de les més conegudes per l’opinió pública quan se’ls pregunta pel nom d’alguna ONGD. Però la cooperació oficial també duu a terme projectes de salut, i darrerament hem pogut veure anunciar dues d’aquestes iniciatives.

El passat 26 de febrer es va presentar a la Universitat de les Illes Balears (UIB) el Projecte ISA. Finançat per la Unió Europea, i en el qual intervenen 12 hospitals i institucions d’Espanya, Perú, Mèxic, Guinea Equatorial, Kènia i Sierra Leone. La novetat de la iniciativa rau en que per primer cop una institució de les Illes Balears, l’Hospital Universitari Son Dureta, actúa com a líder i coordinadora del projecte. La xarxa ISA (International Support Action: Web-based Diagnostic & Therapeutic Support) analitzarà i estudiarà casos que avui encara no és possible resoldre als hospitals d’origen i que requereixen d’una segona opinió experta. El Programa es centrarà en malalties infeccioses i oncològiques, que són els dos grups de patologies amb major prevalença i mortalitat a l’Amèrica Llatina i a l’Àfrica. Permetrà, a més, l’intercanvi d’imatges mèdiques, vídeos i informes per a millorar el diagnòstic de casos complexos o amb un elevat interés docent.

El mateix dia que es presentava el Projecte ISA a Palma, es donava a conèixer a Barcelona el segon projecte que ha vist la llum en les darreres setmanes, ISGlobal-Barcelona. L’Institut de Salut Global per lluitar contra les malalties que afecten les poblacions més desafavorides. L’institut compta amb l’impuls i la participació de la Generalitat de Catalunya, La Caixa, el Ministeri d’Afers Exterior i Cooperació, l’Hospital Clínic de Barcelona i la Universitat de Barcelona. L’objectiu principal d’ISGlobal serà millorar la salut de les poblacions més vulnerables i trencar el cercle viciós de malaltia i pobresa, i ho farà amb un enfocament innovador, a partir de quatre àrees d’actuació: recerca, laboratori d’idees, formació i assessoria.

Palau Macaya, Barcelona. Futura seu d'ISGlobal.

A més de la recerca biomèdica, i a diferència de l’enfocament de tipus clínic del Projecte ISA, l’Institut de Salut Global incorpora elements de caràcter polític, tècnic i de gestió, a través de l’anomenat laboratori d’idees, i de caràcter interdisciplinari a través de l’assessoria, en tots els camps relacionats amb la salut global, promovent especialment polítiques i pràctiques adequades per facilitar les millores necessàries i més innovadores.

Una de les darreres novetats incorporades al CD2 en matèria de salut és l’obra de Miguel Jara, La Salud que viene: nuevas enfermedades y el marketing del miedo, publicada per Península. Un llibre que obre les portes al debat sobre la salut del present i del futur, i en especial a la pèrdua de control de les persones sobre la seva pròpia salut, el que anomenaríem “sobirania de la salut”. Aquesta obra mostra noves patologies fruit de la contaminació ambiental, així com altres, segons Jara, creades per la indústria farmacèutica. Sens dubte, una lectura interessant.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: