h1

Neix RedActivas, una plataforma de promoció de la salut i els drets sexuals i reproductius

25 Març 2010

Presentació de Red Activas. D'esquerra a dreta: Marta O'Kelly, directora, Diana Sojo, presidenta, i Miguel Casado, responsable de polítiques de salut de la DGPOLDE.

Dijous 18 de març es va presentar a Madrid RedActivas. Es tracta d’una xarxa d’onze organitzacions i ONGD que té per objectiu promoure la cooperació al desenvolupament en matèria de salut i drets sexuals i reproductius, així com difondre i defensar l’agenda internacional sorgida de les conferències de Caire 1994 i Beijing 1995.

De fet, no és un naixement, sinó més aviat un canvi d’imatge, una majoria d’edat, una nova etapa d’una plataforma que va començar a funcionar l’any 1996. En aquella època defensar i promoure en la cooperació espanyola temes com el dret a decidir sobre la pròpia sexualitat i la reproducció no era tasca fàcil.

A l’estil dels grups d’interès i lobbies que funcionen a altres països, una cultura organitzacional i d’acció no gaire estesa ni entesa a Espanya, el llavors anomenat GIE (Grup d’Interès Espanyol en Població, Desenvolupament i Salut Reproductiva) es dedicava a promoure el compliments dels acords de Cairo i Beijing entre parlamentaris, administració pública, ONGD, i societat civil en general.

Fruit d’aquesta activitat són els informes de l’Ajuda Oficial al Desenvolupament espanyola publicats a finals dels noranta i principis del segle XXI, elaborats per la Fundació CIDOB, els primers informes independents publicats a Espanya sobre un sector concret de la cooperació espanyola, juntament amb l’informe sobre l’AOD espanyola en educació, elaborat per Pilar Lara i que va publicar el 1999 Ajuda en Acció en el marc de la campanya Elimu. Tret de les publicacions oficials, en aquell moment l’única anàlisi crítica provenia dels coneguts “La Realidad de la Ayuda” d’Intermón, però que tenien un caràcter general. Posteriorment s’han multiplicat les publicacions dedicades a analitzar i fer seguiment crític de la realitat de l’ajuda

Avui, RedActivas neix amb força i amb interessants experiències, afegint a la seva tasca d’incidència política l’acció directa. La xarxa duu a terme projectes de cooperació, tant de formació com d’enfortiment institucional, i dona suport i participa en xarxes internacionals com ara la Xarxa de Dones per un Món Millor, un exemple de la fructífera cooperació entre els governs espanyol i moçambicà.

Tractant la temàtica de la sexualitat, RedActivas no oblida el treball amb el jovent, a través del projecte VOZ.ES que té per objectiu la sensibilització i la participació activa dels joves.

RedActivas també reserva un espai a la documentació, com a eina bàsica per a l’incidència política i per a la transmissió del coneixement tant teòric com pràctic. A la seva web trobarem un centre de documentació especialitzat, d’on podrem descarregar, a part de les seves pròpies publicacions, documents i materials bàsics sobre els drets i la salut sexual i reproductiva.

També podrem accedir a les webs de les diferents organitzacions membres de la xarxa, entre les que trobem Metges del Món, que des de fa uns anys assumeix la presidència, el Centre d’Estudis Demogràfics de la Universitat Autònoma de Barcelona, el Centre d’Anàlisi i Programes Sanitaris, Mujeres por la Salud y la Paz, Medicus Mundi, Federación de Asociaciones de Matronas de España, Católicas por el Derecho a Decidir, i les darreres incorporacions: Enfermeras para el Mundo, FUDEN Cooperación Enfermera, Federación de Mujeres Progresistas i Creación Positiva.

Al CD2 també trobareu recursos bibliogràfics sobre salut i drets sexuals i reproductius, així com una selecció de bases de dades, com Siyanda, Bridge, Academic Search Premier, i de revistes acadèmiques internacionals d’accés electrònic, com ara African Journal of Reproductive Health, Reproductive Health Matters, Studies in Family Planning, o The Journal of Health, Population and Nutrition

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: