h1

Neix l’Informe Europeu de Desenvolupament

26 Abril 2010

Bona part dels actors multilaterals de cooperació al desenvolupament publiquen anualment el seu informe de desenvolupament. Centrats generalment en un aspecte concret de la seva activitat, suposen globalment una col·lecció imprescindible d’obres de referència per a les persones interessades en els estudis de desenvolupament.

La Unió Europea era un dels pocs organismes multilaterals que no tenia aquesta obra de referència anual. És per això que ja fa uns anys, en el marc de la iniciativa Mobilizing European Research for Development Policies, un seguit de països membres (Alemanya, Finlándia, Luxemburg, Espanya, Suècia i el Regne Unit), a més de la pròpia Comissió Europea, decideixen tirar endavant l’elaboració d’un Informe Europeu de Desenvolupament.

El primer informe es va presentar públicament a finals d’octubre de 2009 a la ciutat d’Estocolm, i han hagut de passar sis mesos per a ser presentat a Barcelona, tot just quan ja està disponible l’esborrany del segon informe, corresponent al 2010. Així doncs, el proper dia 3 de maig la Dra. Giorgia Giovannetti, directora de l’Informe, el presentarà a a la seu de la Representació de la Comissió Europea i Oficina del Parlament Europeu a Barcelona, Passeig de Gràcia 90. Recordem que aquesta és la seu de les institucions europees per a Catalunya i les Illes Balears.


El tema central d’aquest primer informe 2009 són els Estats fràgils a l’Àfrica Subsahariana, element cabdal en el desenvolupament del continent prioritari de la cooperació europea.
L’Informe no és només el volum anual resultant, sinó que el seu procés d’elaboració ha comportat un seguit de reunions a Brussel·les, Cambridge, Florència, Barcelona i Accra, on s’han presentat els diversos papers sobre els que s’ha basat l’informe, que podem consultar a una pàgina web que també suposa un interessant producte resultat de tot aquest procés:
http://erd.eui.eu/.

La seva gestió va ser encarregada al European University Institute, que presideix el català Josep Borrell des del desembre de 2008.

En la seva elaboració, a més han participat membres d’universitats catalanes i de la UIB, com ara la Dra. Marta Reynal-Querol, investigadora de la Institució Catalana de Recerca i Estudis Avançats (ICREA) i professora de la Universitat Pompeu Fabra, a més de membre del Barcelona Development Research Group. També hi ha col·laborat el Dr. Amedeo Spadaro, professor de la Paris School of Economics i de la Universitat de les Illes Balears, coautor d’un dels background papers de l’informe, “Millennium Development Goals at Midpoint, Where Do We Stand and Where Do We Need To Go?”. Aquest i altres documents els podeu trobar a la web de l’IED.

A continuació un vídeo de la Dra. Giovannetti presentant els principals resultats de l’informe a Praga el gener d’enguany.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: