h1

Postgraus en Cooperació al Desenvolupament (i Segona Part)

6 Setembre 2010

A l’àmbit de la Xarxa Lluís Vives existeixen altres ofertes formatives en matèria de desenvolupament i cooperació, algunes d’elles d’interès per la seva especialització malgrat no apareguin a la guia d’El Mundo, a la qual feiem referència al post del 18 d’agost.

La Universitat d’Alacant imparteix el curs d’especialista universitari en cooperació internacional per al desenvolupament, que fa una revisió molt completa del sector, començant pel concepte i teories del desenvolupament, el context internacional, fins a les diferents modalitats i eines de cooperació, els sectors de desenvolupament, amb especial èmfasi en el desenvolupament local.

La Universitat de València oferta un màster en cooperació al desenvolupament, realitzat conjuntament amb la Universitat Jaume I de Castelló, està organitzat per l’Institut Universitari de Desenvolupament Local. El Màster té les especialitats d’Ajuda Humanitària Internacional, a càrrec de Castelló, de Codesenvolupament i Moviments Migratoris, a càrrec de València, i de Planificació Integral del Desenvolupament Local, a càrrec d’ambdues seus universitàries.

A València també es pot estudiar el Màster en drets Humans, Democràcia i Justícia Internacional orientat a la formació d’especialistes en drets humans que puguin treballar a organitzacions internacionals i ONG. També es pot cursar el posgrau en Drets Humans, pau i Desenvolupament Sostenible. Finalment, el Màster en Desenvolupament, Institucions i Integració Econòmica, està dirigit a la formació de tècnics especialistas en cooperació i desenvolupament per a que puguin intervenir directament en la construcció d’estratègies de desenvolupament i en relacions de cooperació internacional dedicats al treball a seu o al terreny.

La Universitat Jaume I, a més del Màster ja esmentat en cooperació al desenvolupament realitzat conjuntament amb València, té com a principal atractiu el Master Universitari Internacional en Estudis de pau, Conflictes i Desenvolupament, coordinat per la Càtedra UNESCO de Filosofia per a la Pau. El seu currículum aporta coneixements específics en les àrees de teories de pau, conflictes, ajuda humanitària, codesenvolupament, cultures de pau, democràcia, drets humans, comunicació per a la pau, gènere i estudis postcolonials, entre d’altres.

Castelló també oferta com a títols propis, el de Gestió i Coordinació de l’Ajuda Humaniària Internacional, el Curs d’Especialització en Cooperació al Desenvolupament, el Curs d’especialització en Ajuda Humanitària Internacional, i el Curs de Formació Contínua de Gestió de Riscos en Desastres i Ajuda Humanitària Internacional.

La Universitat Rovira i Virgili de Tarragona aporta com a novetat la coordinació del Master en Ciències Socials del Desenvolupament: Cultures i Desenvolupament a l’Àfrica. Uns estudis de recent creació i en els quals col·laboren també les universitats Pompeu Fabra, Ramon Llull, Barcelona, Lleida, així com les universitats africanes de Dakar (Senegal), Yaoundé I (Camerun), i Antananarivo (Madagascar). Tarragona compta també amb el títol d’Especialista Universitari en Cooperació Internacional, orientat principalment a desenvolupar la tasca professional a ONGD.

La Universitat de Lleida destaca sens dubte per la seva especialització en desenvolupament rural. La UdL compta amb el Master Universitari en Desenvolupament i Cooperació Internacional, orientat a millorar les competències de persones que es dediquin a la recerca o a l’execució i l’avaluació de projectes adreçats a les àrees rurals de l’anomenat Tercer Món. Qui cursi aquests estudis també comptarà amb el complement de gaudir de centres de documentació especialitzats sobre cooperació i desenvolupament rural. El master compta amb la col·laboració la prestigiosa FLACSO, seu d’Equador.

La Universitat de Girona, i més concretament la Càtedra UNESCO de Desenvolupament Humà Sostenible, oferta el Màster de Desenvolupament Humà Sostenible, Globalització i Desenvolupament Local, de caràcter semipresencial. L’estructura curricular respòn a la lògica d’alternar el marc general amb una varietat de temes monogràfics com la globalització econòmica, la desigualtat social, la cultura, l’educació, el medi ambient, les polítiques públiques, la participació social, els drets humans i la cooperació internacional, a més dels projectes de desenvolupament. També hi col·labora la Universitat de Barcelona, la Universitat Autònoma de Barcelona, el Centre UNESCO de Catalunya i la Fundació UNIDA de Buenos Aires. Altres ofertes formatives inclouen els diplomes i cursos de postgrau sobre els diferents mòduls i àmbits del màster. També a Girona s’imparteix el curs d’especialització en desenvolupament humà sostenible, pel qual no es requereix titulació universitària.

Les universitats barcelonines tenen la més àmplia oferta formativa en cooperació. La Universitat Autònoma de Barcelona compta amb una oferta força especialitzada, d’entre la que destaquem Màster en Mediació Intermediterrània: Inversió Econòmica i Integració Intercultural, i el seu correlatiu diploma de postgrau en Comunicació, Cooperació Internacional i Mediació Sociocultural a la Mediterrània, ambdós amb la col·laboració de la Universitat de Venècia i de Montpeller III. També destaca el Màster en la Màster en Comunicació dels Conflictes Internacionals Armats i els Socials i les seves diplomatures en Comunicació dels Conflictes i de la Pau i en Comunicació dels Conflictes i dels Moviments Socials.

Igualment a la UAB trobem el diploma de postgrau en Cultura de Pau que es ve desenvolupament des del 1999, i organitzat per l’Escola de Pau de la UAB, i el ja esmentat Màster de Polítiques Europees de Cooperació, que apareixia a la Guia d’El Mundo. Quant a cursos universitaris, oferta els cursos de desenvolupament i cooperació internacional, de cooperació descentralitzada, de la UE com a actor de la cooperació, seminaris geogràfics sobre la cooperació, tallers metodològics de cooperació, tots ells de l’IUEE, i inclosos en el màster europeu, el curs sobre desenvolupament rural, on-line, i adreçat tant a alumnes universitaris catalans, espanyols i d’Amèrica Llatina com a membres d’ONGs, associacions, administracións i altres persones interessades en l’àmbit del desenvolupament rural. Es realitza en col·laboració amb centres de Perú, Brasil, Mèxic, Costa Rica, Nicaragua, Guatemala, Argentina i l’ONG Veterinaris sense Fronteres. També en col·laboració amb aquestes institucions es celebra el curs de sobirania alimentària.

Sala de lectura del CD2 a la UIB

La Universitat de Barcelona, pel que fa a màsters oficials, destaca pel seu Màster en Polítiques Públiques i Desenvolupament Internacional, en col·laboració amb la Universitat Pompeu Fabra, la UAB i l’Institute of Social Studies de La Haia, així com pel de Salut Internacional , en col·laboració amb la UAB. Quant a titulacions pròpies, la UB oferta el diploma de cooperació i gestió cultural internacional, semipresencial, adreçat a professionals interessats a treballar en projectes internacionals de cooperació cultural en l’àmbit iberoamericà, europeu, mediterrani o mundial; el Màster d’Estudis iInternacionals, Organitzacions i Cooperació Internacional, que consta de mòduls que es poden estudiar per separat, i que té com a objectiu aprofundir en l’estudi de la societat internacional proporcionant els coneixements necessaris per a la comprensió i anàlisi de la complexa estructura institucional i de relacions que configuren el món actual; el Màster de Gènere i Desenvolupament, l’únic d’aquesta temàtica en tot l’àmbit de parla catalana, i orientat a formar professionals amb capacitat de desenvolupar habilitats en estratègies polítiques i metodologies per integrar els plantejaments i debats de la teoria feminista i de la perspectiva de gènere en les pràctiques de la cooperació al desenvolupament; i el Màster de Globalització, Desenvolupament i Cooperació, destinat a assolir una formació integral com a cooperant i adquirir coneixements aprofundits sobre les circumstàncies polítiques, històriques i econòmiques dels pobles receptors de cooperació.

La Universitat Oberta de Catalunya, per la seva banda, té una àmplia oferta de cursos i postgraus sobre conflictologia, acció humanitària, gestió d’entitats no lucratives i dret internacional humanitari. Un dels seus màsters és el de Conflictes armats i gestió de crisis , que té les seves versions més curtes com a postgrau i com a especialització. Quant a acció humanitària destaquem el Màster de Gestió del Cicle de Projectes i Acció Humanitària, , el Postgrau de Gestió del Cicle de Projectes de Cooperació Internacional, , el Postgrau d’Acció Humanitària , i cinc cursos d’especialització tècnica sobre gestió de projectes de desenvolupament, planificació de projectes de desenvolupament, avaluació de projectes de desenvolupament, acció humanitària i gestió del cicle de projectes en acció humanitària. En l’àmbit de la gestió d’entitats no lucratives, la UOC oferta el Màster de Direcció i Gestió, els postgraus de Direcció i Planificació, i de Gestió i Administració, a més dels corresponents cursos d’especialització en recursos humans, gestió econòmica financera, direcció estratègica i planificació i sistemes de qualitat. Finalment, en l’àmbit del dret internacional, podem estudiar el Màster de Dret Internacional humanitari i justícia penal internacional, que es subdivideix en els postgraus de Dret Internacional Humanitari i de Justícia Penal Internacional . Alhora trobem en un tercer nivell els cursos d’especialització en protecció jurídica de les víctimes de conflictes armats, dret aplicable a la conducció d’hostilitats, dret penal internacional, i Tribunal Penal Internacional.

La Universitat Politècnica de Catalunya té el Màster Oficial de Sostenibilitat, pensat per a proporcionar una formació avançada en l’àmbit del desenvolupament humà sostenible, que permeti entendre les interaccions complexes entre societat, tecnologia, economia i entorn natural, per tal de poder fer front als urgents reptes socials i ambientals que planteja la sostenibilitat: canvi climàtic, esgotament dels recursos naturals, desequilibris N-S, justícia ambiental. Com a titulacions pròpies la UPC també oferta el Màster en Desenvolupament Urbà i Territorial: Gestió i Transformació de les Ciutats a Països en Desenvolupament per a professionals, dedicats al desenvolupament local, involucrats en la gestió i transformació de les ciutats en països en vies de desenvolupament fonamentalment d’Amèrica Llatina.

La Universitat Abat Oliba CEU té un Màster propi en Gestió i Comunicació d’Entitats Socials i Solidàries. Per la seva banda, la Universitat Internacional de Catalunya té un Postgrau en Ciutadania i Drets Humans .

La UIB, oferta biennalment el Curs d’Especialista Universitari en Cooperació al Desenvolupament, de caràcter semipresencial, i pensat per a formar aquelles persones que hagin d’assolir la responsabilitat d’identificar, formular, executar i avaluar intervencions als països menys afavorits, donant les bases conceptuals, econòmiques, jurídiques i socials de la cooperació, fins arribar a les eines metodològiques i operatives.

Finalment, destacarem el Màster Interuniversitari d’Estudis Internacional que des del 2004 oferta l’IBEI, Institut Barcelona d’Estudis Internacional, que s’està convertint en un referent a nivell internacional per a aquells que vulguin desenvolupar una carrera professional en alguna de les dimensions socials, polítiques i econòmiques de les relacions internacionals, inclòs el desenvolupament i la cooperació.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: